Klimabidrag projekt (2024)

Sustainable Cooking

Zambia, Eventure
Zambia - bæredygtighed

Sustainable Cooking i Zambia

På Vejle Idrætshøjskole giver vi et klimabidrag ved at støtte sustainable cooking i Zambia på Eventure Learning Community, som vi også rejser ned til på vores forlængerrejse om efteråret.

I Zambia bruges der træ og kul til at lave mad. Vi har lavet projektet for at mindske fældningen af træer og afbrændingen af træ og kul. Samtidig forebygger projektet også luftvejsproblemer hos dem, der laver mad, da røgudviklingen bliver mindre.

Vi kan omstille madlavningen til en mere bæredygtig måde at lave mad på ved at gøre komfuret mere effektivt, så det i stedet kan bruge kviste, så vi ikke behøver at fælde træer – og samtidig kan vi reducere kulforbruget.

Det gør vi ved at lave nogle rocket stoves.

Zambia - bæredygtighedZambia

I Zambia bruges der træ og kul til at lave mad.

Det har to store problemer.

Først er der et sundhedsmæssigt problem, fordi det skaber en masse røg i køkkenet, og især kvinderne i Zambia ender ofte med at have luftvejsproblemer efter at have lavet mad under disse forhold i mange år.

For det andet så udleder det utrolig meget CO2e, når den primære måde at lave mad på er med fossile brændstoffer.

Vi kan omstille madlavningen til en mere bæredygtig måde at lave mad på ved at gøre komfuret mere effektivt, så det i stedet kan bruge kviste, så vi ikke behøver at fælde træer – og samtidig kan vi reducere kulforbruget.

I dette projekt får vi følgende fordele:

  1. Vi kan undgå at der skal fældes helt så meget træ, og derfor kan vi bevare mere skov, som trækker CO2e ud af atmosfæren. Skovfældning er et stort problem i Zambia i øjeblikket.
  2. Vi kan undgå at afbrænde så meget træ, som sender CO2e ud i atmosfæren.
  3. Vi undgår at skulle bruge lige så lang tid på at hente træ i bjergene og bushen. Det bruger zambierne utrolig meget tid på i øjeblikket.
  4. Der kommer lokal udvikling i området og øget viden om, hvordan man kan passe på sig selv og på miljøet gennem mere effektiv madlavning.

Når man lægger udledningen af CO2e fra kul og træ sammen med, hvor meget mindre CO2e de fældede træer ville kunne hive ud af atmosfæren årligt, så kan 1 års sustainable cooking i forhold til traditionel madlavning på Eventure Learning Community i Zambia, som er en lille højskole i Zambia ved Tanganika-søen, give et klimabidrag der svarer til en flyrejse til La Santa for omkring ~12 personer.

For 240 kroner giver du et bidrag, der sparer kloden for ~164 kg CO2e årligt.

Det svarer til omkring 0,12 rejse til Club La Santa.